Rolki cynamonowe z polewą klonową

Po dosyć długiej przerwie wracam do Was z przepysznym ciastem cynamonowym. Po panettone przekonałam się do ciast drożdżowych i teraz eksperymentuję :) Z podanych ilości składniuków wychodzi baaardzo dużo ciasta (u mnie 3 średniej wielkości foremki)!

Składniki:

  • ciasto:
    • 4 szklanki mleka
    • 1 szklanka oleju roślinnego
    • 1 szklanka cukru
    • 2 opakowania suszonych drożdży (ok. 7g x 2)
    • 8 + 1 szklanek mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
  • nadzienie
    • 3/4-1 szklanki roztopionego masła
    • 2 szklanki cukru
    • 2-3 łyżki cynamonu
  • polewa
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 3 łyżki syropu klonowego
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/4 szklanki roztopionego masła
    • 1/4 szklanki kawy (rozpuszczonej) – ja polecam zastapić syropem klonowym
    • szczypta soli

Najpierw podgrzewamy mleko z olejem i cukrem – nie gotujemy. Następnie odstawiamy aby troszkę ostygło. Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże i odstawiamy na kilka minut i dodajemy makę (8 szklanek). Po dokładnym wymieszaniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i pozostałą szklankę mąki i ponownie dokładnie mieszamy.

Przygotowanie rolek: na blacie rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy połowę ciasta. Najepiej jeżeli ciasto przyjmie formę prostokąta. Placek powinien być dosyć cienki.

Nadzienie rozpoczynamy od posmarowania rozwałkowanego ciasta roztopionym masłem – najłatwiej i najszybciej zrobimy to palcami :) Cynamon mieszamy z cukrem i rozsypujemy na ciasto z masłem. Cukru, cynamonu lub masła może być więcej niż w przepisie!

Teraz zwijamy prostokąt zaczynając od strony leżącej najdalej od nas i zwijamy je ciasno do siebie. Rolkę po zwinięciu kładziemy łączeniem do dołu i kroimy na 2-centymetrowe mini rolki, które układamy w foremce do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 20 minut. Następnie pieczemy 15-18 minut w temperaturze 175 stopni.

Polewę rozpoczynamy od wymieszania mikserem cukru pudru, mleka, rozpuszczonego masła, kawy i soli; dodajemy syrop klonowy (może być więcej niż w przepisie). Masa powinna stać się gładka, w razie potrzeby można dodać też inne składniki, żeby polewa uzyskała właściwą konsystencję – powinna być gęst, ale lejąca.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu polewamy polewą. Ciasto wchłonie trochę polewy więc należy dopilnować, żeby była ona rozlana po całym cieście, w jego zakamarkach :)

Smacznego!

14 Komentarze

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

  2. Witam
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie „Inspirujący Smak Natury”. Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

Odpowiedz na „~MeCooksAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone *.