Cappuccino ze złocistym syropem

Dzisiaj czas na kawę z pysznym syropem o lekko karmelowym smaku. Kawa jak kawa, ale golden syrup przydaje się też do wypieków. Mam takich przepisów kilka, więc postanowiłam zrobić ten oto syrop. A dzisiaj okazało się, że świetnie pasuje do kawy.

Składniki na golden syrup:

  • 100g cukru
  • 25ml wody
  • 0,5kg cukru
  • 300ml wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Zagotować 100g cukru i 25ml wody. Cukier powinien się skarmelizować i nabrać ciemnozłotego koloru. Nie można go przypalić, ponieważ nabierze gorzkiego smaku. Następnie do skarmelizowanego cukru dodajemy wrzącą wodę i tu ostrożnie, bo mieszanka jest lekko wybuchowa!!! Teraz już należy dodać cukier i sok z cytryny. Trzeba dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 40-50 minut i wtedy unikać mieszania. Syrop lekko zgęstnieje, ale jeżeli uważacie, że po ostudzeniu jest zbyt rzadki, to można go jezcze trochę pogotować. Natomiast jeżeli jest za gęsty trzeba dolać troszkę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu przelać syrop do słoiczków (powinny wyjść ok. 2 słoiczki) i przechowywać w kuchennej szafce :)

Do kawy dodać wedle upodobań :)

Wskazówka: jeżeli chcecie osiągnąć warstwy w kawie (bez zwględu na to czy kawa robiona jest przez nas czy przez ekspres), mleko musi być zimne, prosto z lodówki!

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.