Ozdoby z lukru królewskiego

Lukier królewski ma piękny, biały, czysty kolor. Można z niego zrobić piękne ozdoby, dodać barwniki spożywcze i dekorować torty, ciasta, babeczki. Na początku nie jest łatwo, ale szybko można się nauczyć robić nawet drobne ozdoby. Lukier szybko twardnieje, więc proponuję nie robić go zbyt dużo na jeden raz.

Do przygotowania lukru królewskiego potrzeba:

  • jedno białko
  • ok 3/4 szklanki cukru pudru

Białko trzeba ubić, ale nie za mocno, a następnie po troszku dodawać cukier puder dalej miksując. Do płatków użyłam końcówki numer 103 w kształcie łezki, ale mam też podobną o numerze 61. Masę której chwilowo nie używamy można przyryć ścierką, żeby za szybko nie twardniała. Tak czy inaczej trzeba ją dość szybko zużyć, bo po odłożeniu na następny dzień zrobi się z niej kamień :)

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.