Babeczki z żurawiną domowej roboty

Oto jest! Mój pierwszy wpis! Dzisiaj naszło mnie na coś pysznego z żurawiną przygotowaną przez moją mamę i siostrę. Padło na kakaowe muffiny. Są mięciutkie, słodko kwaśne, idealnie pasują do jesiennego klimatu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • po łyżeczce konfitury z żurawiny na każdą babeczkę

Mieszamy suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre (mokre – mikserem). Następnie, powoli dorzucamy suchą mieszankę do mokrej ciągle ciągle mieszając mikserem. Do papilotek nakladamy trochę masy na spód, nakładamy łyżeczkę konfitury, i przykrywamy masą, tak aby zapełnić 3/4 objętości papilotki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i wkładamy babeczki na około 20 minut. Z podanych składników wyszło mi 14 babeczek.

Smacznego!!

7 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.